tisdag 30 oktober 2012

Röstmagneter

Om man spinner vidare på det här med röstmagneter ännu. För partiet som sådant är det ju väldigt bra med röstmagneter som lyckas dra in flera kandidater. Men ibland känns det lite fel. Att ett parti kan få in kandidater med bara några röster, medan ett annat partis kandidater med mångfaldigt fler röster blir utanför. Om man till exempel jämför de största partierna i Raseborg. I SDP kom sista kandidaten in på 70 röster, medan man inom SFP behövde 101 röster för att komma in.

I Raseborg finns det två överlägsna röstmagneter som drar över 1000 röster var. Båda är duktiga och jobbar bra. Så de är verkligen värda sina röster. Inget ont med dem alltså. Men. Ja. Jag kan inte låta bli att tänka att deras röster kunde fördelas jämnare på andra, liknande kandidater inom samma parti. Men väldigt få vill ju rösta på sin "silverkandidat". För tänk om "guldkandidaten" sen ändå inte skulle komma in?

I Tyskland lär man få lämna två röster var. En på parti och en på kandidat. Jag tycker det låter vettigt. Då kan man antingen ge två röster till samma parti, eller sen ge en röst på parti och ändå ge en push up åt en kandidat i ett annat parti som man skulle vilja få in.

Eller som det var i nån dokusåpa. Att man fick ge en plus- och en minusröst. Skulle vara väldigt intressant att göra skuggval med olika metoder och se om resultaten skulle bli de samma. Också ett skuggval där ingen skulle tillåtas taktikrösta utan bara rösta på den absoluta kandidaten. Hur skulle resultatet se ut då?

Efter att en gång i praktiken gett min röst åt Linda Lampenius då jag egentligen röstade på en vän som skulle ha varit ypperlig i politiken har jag nog lite svårt för det här med partier. Och SFP är på det viset problematisk att man kanske röstar på en liberal person, medan rösten egentligen tillfaller en konservativ. Eller tvärtom. Röstar man på en kommunist vet man lättare vad man får.

1 kommentar:

  1. Största problemet i Finland är att folk inte fattar röstsystemet och tror att vi har personval, fastän vi i allra högsta grad har partival. Rösta aldrig, never, ever på en kandidat i ett parti du inte kan stå för. För det är just precis partiet som får rösten. personval är mycket mer problematiska, för själva politiken måste göras med partipoltik, man lurar röstaren genom att påstå att det är personer som gör all politik. Man behöver gruppens stöd.

    SvaraRadera