tisdag 5 mars 2013

Obs obs obs. Jag är inte för eller emot nån. Funderar bara.

På tal om finlandssvenska författare i mitt förra inlägg så tangerar det Peppes inlägg om finlandssvenska kändisar. Det är en fråga som sysselsatte min hjärna hela gårdagen. Varför skall det vara så svårt att göra upp en lista på 10 unga, heta finlandssvenskar?

Tror att största problemet är ordet het. I Sverige är man het. I Finland är man bara, ja. Vad? Vanlig, liksom?  Fast man råkar vara med i någå. Man är ju liksom the girl next door. Även om man är Krista Siegfrids. Hottare än hottast just nu. Man kan väl inte slå henne i tävlingen hetaste unga finlandssvensken just nu? Det är klädstilen, aktualitetsfaktorn både gällande UMK-vinsten och Eurovisionen, men även gällande diskussionen som startades efter Linneas inlägg.

Linnea är ju alltså också hot. Så hot att hon får dras med en massa skit. Too hot för svenskfinland alltså. Hetare än Krista? För Krista är ändå the girl next door. Jämfört med Linnea då, som är lite okänd och främmande. Feminst! Herregud, hon är ju inte snäll med Krista! Alls. (Kom igen)

Nåja. Där hade vi nu två. Sen var det frågan om vem som räknas som ung. Under 40, under 30 eller under 20? Känner mig inte själv ung så då måste det för min del vara under 30. Kanske under 25. Hur många under 25 är unga heta finlandssvenskar? I bemärkelsen att bli intervjuade i en typ värvet-podd? Finns ju inte så många? För. Om man skall räknas som het i min värld så räcker inte aktualitetsfaktorn. Man måste ha mer kött på benen. Om man t.ex. just gett ut sin första singel, som Clarissa, är man då het? Man kan dessutom rösta på henne i Fighting Star. Hon är alltså väldigt aktuell. Snygg dessutom. Kan inte bara sjunga, utan dansa också. Men känd är hon ju inte. Ännu. Så. Är hon het? Eller blir hon het?

I Fighting Stars röstningsfält finns förstås andra också. Bland dem Carolina Storrank. Också aktuell i Voice of Finland. Men man vet ju inte ännu hur det går för henne i Fighting Star. I Voicn ramlade hon ut. Är hon då out? Fast hon sjunger bra. På tal om Voicn. Hur het är Mikko Sipola. Just nu. Vinnaren i fjol. Finlandssvensk. Åtminstone inte gammal. Men fjolårets vinnare? Inte direkt hot stuff. Fast han annars är ganska hot.

När jag tittar bland namnen som förslagits på Peppes inlägg så känns det också problematiskt. Dels är det "inavelsfaktorn". Kaverinskaverinskaverifaktorn. Att finlandsvensklandet är så litet att de hotta är så bekanta. Peppe känner säkert till de flesta av de föreslagna. Det börjar bra. Första förslaget är alltså hon själv och hennes man. Och jo. De är väl hotta i svenskfinland. Å deras kaverin. Men det är också det som är problemet. Jag tänker mig alltså att hon tänkt göra en poddserie med 10 heta unga finlandssvenskar. Skall hon då sitta och pladdra med sina kaverin? Låter som en dag på Radio X3M. Alltså inte så lyckat. Det kan låta som kiva snack i deras egna öron, men det exkluderar dem som inte känner personerna. För. Det är inte hejdlöst roligt att lyssna på andra som fnissar åt varandra. Bara av en blick. Och om man återkopplar till Krista och Linneadiskussionen så var det också där det slog slint. I kommentarer, som

-"Jag känner Krista, hon är ju inte sån. Hon menar det inte så".

Nä. Tror inte jag heller. Men man kan ju inte diskutera nånting överhuvudtaget med det utgångsläget. Så. jo. Det är svårt. Att hitta hotta unga finlandssvenskar som Peppe inte känner.

Bloggare är också en svår nöt. Dels känner väl Peppe de flesta bloggare också. Åtminstone de med lite stjärnstuff över sig. Inredningsblogg. Hur hot är det? Å pynt å pripelblogg? Kiva för den som pysslar, jo. Men hot? Eller de djupa anlyserande bloggarna. Tungsint och jobbigt. Tänkvärt. Men hett? Och hur är bloggarna live? Säger de samma sak som de skriver? Eller är de tysta? Fnissiga? Herregud så svårt.

Idrottare. Nä. Bort. (Egna fördomar, jag vet. Men jag kan inte komma på en enda, ens i världsperspektiv som jag skulle kalla hot. Inte ens Beckham. Ser bara en tom glansbild. Men återkommer då jag läst Zlatans bok. Kanske där finns nåt. Och tipsa gärna om andra också. Man måste ju vidga sina vyer.)

Skådespelare. Är väl alltid mer eller mindre hotta? Men det är som om de skulle vara heta bara premiärdags. I huvudroller. Blaue Frau skriver någon. Och absolut. De om nån är hotta. Men, men åldern, åldern. Unga är de inte direkt. Fast de är yngre än mig. Herregud så Svårt. Och så är det ju frågan med vad som är person och vad som är roll. I vilket ligger det intressanta? Nån hade föreslagit Kungen, Nalle Wahlroos. Men. Bakom den kungen finns också en skådespelare, Carl-Kristian Rundman. Vem av dem är den hotta? Den riktiga Nalle har inte just nu gjort något för att vara aktuell med Kungen, även om det är honom det handlar om. Skådisen som de facto är aktuell med Kungen just nu har ju inget med saken att göra. Egentligen. Och häri ligger alltså problemet med skådespelarnas hetta. Men jo. Blaue Frau är kanske därför hetast i denna kategori. Andre Wickström är ju också skådis. Och Stand-uppare. Om det är nån som skulle platsa i ett finlandssvenskt Värvet måste det väl vara han. Och Lotta Backlund då. Men åldern, åldern. Ung het finlandssvensk. Svårt svårt.

Kanske det är därför man har gubbsamhället kvar. (Gubbsamhället as in gammal, inte gubbe) För att man måste ha lite erfarenhet för att bli intressant. För att bli het. Ja. Nå då kommer vi till den aktuella Mammuten bland finlandssvenskarna. Definitivt ingen ungdom. Ändå het. Men. Men. Varför kan media inte låta bli att i varje juttu om boken ha med lite naken Jörn? Om det är erfarenheten som gör honom hot och inte den ungdomliga sexigheten? Ja. Inte blir det lättare. Börjar förstå Peppes frustration. Fast jag först tyckte att det skulle vara lätt att hitta 10 stycken.

När jag scrollar genom förslagen märker jag att det bland namnen finns två som jag faktiskt känner att är hotta. Just och precis nu. För mig. Även om åldern på den ena, Carl Haglund, inte klarar sig. Den andra, Li Andersson är i alla fall under 30. Men båda är unga på sina poster. Och det förvånar mig att jag fastnar för två politiker. Det är väl ett tecken på att jag själv blivit äldre? Eller är det för att jag verkligen inte har en enda koppling till just dessa två. De är inte för hemtama. Vänstern är väl alltid lite hot. Inte så mainstream, medan SFP sällan visar sig så heta. Men jag tycker faktiskt det är ganska hot att våga säga emot Soini. De andra har ju inte vågat. Så min röst går till Carl Haglund. Ingen är mer förvånad än jag själv.

4 kommentarer:

 1. Men, Li Andersson. Ung, snygg och dessutom smart. Hottast i svenskfinland. Definitivt.

  SvaraRadera
 2. Läste Peppes inlägg nu först. Det är fler än jag som håller på Li, tydligen.

  SvaraRadera
 3. Ja, hon var ju min andra plats även om jag inte skrev ut namnet. Kanske jag skall göra det.

  SvaraRadera
 4. Nå ja. Det var bra att du skrev ut det. Läste och läste å läste men hitta liksom inte namnet på "den andra". This exlpains it...

  SvaraRadera