söndag 2 mars 2014

De svåra åldersgränserna

Jag har säkert skrivit om åldersgränser tidigare, orkar inte kolla. Men jag förstår faktiskt inte riktigt hur man sätter åldersgränserna för filmer och spel. Spel vet jag inget om eftersom jag inte är intresserad, går bara kallt ut med att ungarna inte får spela spel de är för små för. Finns det en åldersgräns så måste de respektera den. Och med långa tänder och ljudliga suckar lyder de. Ännu i alla fall. Tyvärr är inte alla föräldrar likadana. Och det är väl helt fine att man låter sina barn göra hur de vill, det skall väl inte jag lägga mig i. Problemet kommer ju sen då dessa barn vill spela spelen med mina barn. De barnen förstår inte varför mina barn inte får spela. Som förälder anser jag att man också har ansvar för andras barn då de är hemma hos en. Det vill säga att du som förälder har ansvar över att någon annans barn inte ser saker hemma hos dig som inte är lämpade för barnets ålder. Men hur säger man det till en annan vuxen som inte verkar fatta detta själv? Ett spel som tydligen " alla andra" får spela är GTA V. Skrämmande tycker jag då jag läst bl.a. de här 4 anledningar till att barn (och inte vuxna heller) borde spela spel som dessa.

En annan sak som är mysko är att samma föräldrar som tycker att dessa spel är ok för deras 10,12-åringar tycker det är konstigt att jag tar med mina barn på bio på filmer som inte uttryckligen är barn, -ungdoms eller actionfilmer. Då tar jag alltså barnen med på filmer med 12-års åldersgräns, men filmer som kanske ses mest av vuxna. Typ Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann. Eller Mandelafilmen. Orsaken är kanske inte att de tycker filmerna skulle vara för våldsamma, utan att dessa vuxna inte förstår att ett barn skulle vara intresserad av dem. (Antar att de inte ens själva går på dessa filmer).

Men sen, ja. Om filmernas åldersgränser. Paprika såg förfilmen till Mandela då vi tittade på hundraåringen och han ville absolut se den. Så jag kollade upp åldersgränsen. 12. Var lite tveksam. Historien är ju våldsam, så filmen kan ju inte vara allt för pletu, tänkte jag. Men jag litar ju på vårt system, att en 12-årsåldersgräns skall vara ok för min 12-åring.

Men som tur var kunde han inte komma med då den gick sista dagen på den lokala bion. För jag tyckte inte att 12 år var tillräckligt. Kollade Sverige, och minsann var åldersgränsen 15 där. Vilket jag tycker skulle vara ok. Hungergames är också tolv vilket också är i lägsta ändan. Skillnaden är dock att Hungergames är fiction. Mandela är fakta. Och åtminstone mina ungar ser den skillnaden. Det är därför de inte heller tycker om att se på nyheterna. För det äkta våldet är alltid värre än det fiktiva.


7 kommentarer:

  1. Bra poänger. Men länken till de fyra anledningarna funkar int! Please fix?

    SvaraRadera
  2. Det där är svårt. Vi har också hållit fast vid åldersgränserna tills alldeles nyligen. Jag gick mot mina principer och skaffade hem spelet Assassin's Creed 4 Black Flag för det visade sig att sonen (12 år) ändå spelade det hos sin kompis. Efter mycket diskussioner, övervägande och funderande skaffade jag hem det. Spelar han det vill jag hellre att han spelar det hemma så att vi kan följa. MEN hans kompisar måste fråga lov hemma före de får spela det. Vissa får, andra får inte. Länken du har i texten funkar inte men GTA V, som alla andra får spela, är nog förbjudet hos oss också likaså alla krigsspel. Ang filmer så har vi nog låtit sonen se på filmer enl åldersgräns. Nån Indiana Jones film har visst 16 års åldersgräns men den har vi också låtit honom se för det visade sig att han visste hela handlingen efter att ha spelat Lego Indiana Jones... Så länge barnen är öppna och ärliga och man kan tillsammans prata igenom reglerna är det bra. Det är värre sen när de börjar se på filmer/spela spel i smyg.

    SvaraRadera
  3. Om man kollar åldersgränserna på Finnkinos sida, http://www.finnkino.fi/movies/ratings_new/, kan man se att en film som är K-12 kan ses av en 9-åring som har sällskap av en vuxen. Så jo, ibland kunde de nog sätta åldersgränserna lite högre.

    SvaraRadera
  4. Dessutom det, ja, Tanja. Hos oss har det funkat ganska bra eftersom den äldre är känsligare då det gäller film. Men den äldre skulle inte ha klarat Hungergames som 9-åring. Kanske de yngre helt enkelt bara blir härdade snabbare? Men på det sättet tycker jag det är bra att åldersgränsen är lite flytande.

    Och en film man sett har man ju koll på, men t.ex. Den första Hungergames gav mig nog en chock. Bilden av den lilla skjutna pojken i början finns fortfarande på min näthinna. Satt som på nålar hela filme igenom eftersom jag inte visste vad som skulle hända.

    SvaraRadera
  5. Man tycker ju att det sku va så lätt. Det står ju på paketet vad som gäller, nån annan har tänkt färdigt, liksom. Men sen, alla dessa barnfilmer, där glömmer jag liksom bort att kolla. De är ju alla barnfilmer - men det finns ju nog skrämmande såna också. Och efter att ha suttit på bio med en liten pojke i famnen med ett bultande hjärta då vi såg på Emil inser jag att inget ska tas för givet.

    Barnkanalen övergår ju till att sända från Kunskapskanalen ibland och då undrar jag om dom tänkt igenom vad som kommer ifall kanalen bara blir på... Eller det att TV-nytt kommer just innan BUUklubben.

    SvaraRadera
  6. Mickus spelar GTA V och jag har nångång sett på. Det är visst 18-års åldersgräns på spelet? Och jag förstår varför. Kommer inte ihåg exakt vad det var jag reagerade på, men redan dialogerna mellan karaktärerna är grym.

    SvaraRadera