tisdag 25 november 2014

Böcker och författare

Sånt som jag tänkt på idag.

Att.

Böcker jag inte läst
Anaché
Maresi
Knausgårds (ingen)
Hägring 38
Shadesen of Gray (ingen)
Minkriket
Ödesgudinnan
Lola upp och ner (den med det nya slutet)
Maria Åkerblom
De där sista delarna av Mammutjägarna eller vad de heter (Av Jean M. Auel. Man vill ju veta hur det går? Att får hon återse sin son? Men orkar man sen ändå ta upp den tradiga följetongen från 20 år tillbaka i tiden? Har förresten den sista boken kommit ut redan?

Böcker jag inte hunnit läsa, endast påbörjat
Kvinnostaden
Svulten
Gräset är mörkare...
Underfors (Fast min man började i alla fall, så den är inte riktigt oanvänd)
Vackra mänskor, fast den håller jag faktiskt på med även om det gå långsamt. Önskar att jag var i högstadiets läspuppsstadium då jag kunde ligga i timmar med en bok, även om nån annan tyckte att jag skulle behöva städa mitt rum, läsa läxor eller gå ut.

Och att.
Alla de här finns hemma redan (Utom Knausgård, Gray, Maresi och nya Lola.)

Och att.
Alla de böcker som inte finns hemma just nu endast finns en våning ifrån mitt arbetsrum som jag besöker varje dag förutom veckosluten (oftast inte). Jobbar alltså under biblioteket. Så att det bara skulle vara att låna.

Men jag får ju nästan panik över att:

  • Gå in i bibbans utrymmen: Där finns ju dessutom så många andra böcker som jag också har på min läslista, från långt tillbaka i tiden.
  • Se min bokhylla med alla dessa härliga böcker. För att inte tala om de böcker i bokhyllan som är så långt inklämda att jag glömt att de också skulle läsas.
  • Bokkatalogen. Har inte vågat öppna. För där kommer ju flera. Bra. Finlandssvenska. Böcker. 
  • För att inte tala om alla finska. Och svenska. Och alla de översatta. Och de engelska. Och nån enkel isländsk bara för att försöka minnas språket. (Har dock en isländsk novellsamling vid nattduksbordet, men när läste jag i den senast?)
Och sen ännu. 

Har jag funderat på vilka författare jag ännu borde bjuda in till Bokkalaset nästa år. Det är redan runt 10 som tackat ja. (Roligt, och mycket varierande skara) Men om du har nån favorit som du skulle vilja se i Ekenäs om ett år så är det bara att ropa hepp. Så länge det håller sig till temat Annorlunda (Om utanförskap, mobbning och rasism). Och helst skall författaren ha en ny bok på kommande. 

Som jag alltså också kommer att vilja läsa.

1 kommentar: